Ego vs. Stima de sine

ego vs autoesteem

Mulți dintre voi, cei care urmăriți proiectul Clubul Virtuților ne-ați întrebat care este diferența(dacă aceasta există) între a avea ego și a avea stimă de sine.

Ei bine, în acest articol voi încerca să clarific puțin diferența dintre ego și stima de sine.

Ego-ul reprezintă un EU creat artificial care ne face să ne dorim ca totul să graviteze în jurul nostru și ne determină să nu vedem nimic altceva decât pe noi înșine și propriile noastre interese.

Stima de sine este o virtute și se definește prin capacitatea noastră de a ne iubi și a ne acepta așa cum suntem.

După cum vedem, egoismul și stima de sine sunt două lucruri diferite care produc mentalități și rezultate diferite.

De exemplu, dacă avem stimă de sine, putem spune “Nu” în acele situații care nu ne plac pentru că avem încredere în sentimentele noastre, în felul în care privim viața și astfel nimic nu ne impiedică să spunem ceea ce gândim.

Daca avem un Ego mare, acesta va fi un obstacol in calea liberei noastre exprimări pentru că opinia noastră va depinde întotdeauna de impresia pe care o producem asupra celorlalți. Ego-ul cere accepare din partea celor din jur, obținerea unei bune impresii.

Stima de sine ca atitudine pozitivă, ne face să ne placem indiferent de părerile celor din jur, ego-ul ne face să ne identificăm doar în opiniile celorlalți: dacă aceștia au o părere bună, ego-ul este hrănit, dacă nu, suferă. Indiferent însă de poziția lor, ego-ul ne produce o neliniște internă pentru că el fie încearcă să apere imaginea creată fie încearcă să o îmbunătățească.

Stima de sine ne ajută să ne acceptăm greșelile, să trecem peste ele și să învățăm pentru a deveni mai buni.

Ego-ul ne face să ne simțim vinovați pentru erori, creând astfel un blocaj intern care ne impiedică să evoluăm, să devenim mai buni.

Stima de sine creează mulțumire interioară pentru că ne acceptăm așa cum suntem, ego-ul ne dă neliniște pentru că mereu ne comparăm cu ceilalți. Din această perspectivă, persoanele cu stima de sine ridicată sunt cooperante pe când persoanele egocentrice sunt într-o permanentă competiție cu ei inșiși și cu ceilalți.

Ego-ul te face să fii servil cu ceilalți pentru a fii accceptat și plăcut, stima de sine te face serviabil, pentru că ai încredere în tine și știi că poți și îți dorești să oferi un sprijin celor din jur.

Stima de sine prin liniștea și optimismul care le oferă stimulează gândirea, crește creativitatea. Ego-ul în schimb scade inteligența pentru că de fiecare dată când vom încerca o analiză logică a comportamentului nostru, acesta va reacționa pentru a anihila această gândire rațională, iar și iar, ajungând cu timpul să producă blocaje în fluxul proceselor noastre cognitive.

Ego-ul ne formează trăsături de caracter negative ca intoleranță, ostilitate, gelozie, îngâmfare sau timiditate.

Stima de sine dezvoltă trăsături de caracter pozitive: tolerantă, prietenie, bucurie, iubire.

Deci, cu cine rămânem: cu ego-ul sau cu stima de sine?

Atenție însă, o stimă de sine prea crescută poate duce la narcisism, ignoranță și transformarea acestei virtuți într-o trăsătură de caracter negativă.

Succes!

Reclame

Un gând despre “Ego vs. Stima de sine

  1. Este foarte important sa avem curajul sa ne cunoastem pe noi insine pentru a ajunge sa avem respectul de sine,sa inlaturam din noi tot ceea ceste gri si negru,sa percepem si sa simtim lumina vie.Acel moment este impacarea cu sine care aduce respectul de sine.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s