Codul dificultăților (sau cum ceea ce nu te omoară te face mai puternic)

dificil 1

Astăzi aș vrea să analizăm puțin adevărata semnificație pe care o au probele și dificultățile din viața noastră.

Toată lumea are dificultăți, indiferent de poziția socială, materială sau culturală. Unii au bani dar au probleme de sănătate, alții sunt sănătoși dar au probleme financiare, unii au vicii de care nu știu cum să scape, probleme de cuplu, de identitate, etc., etc…

Dificultățile au grade diferite de intensitate: de la banale situații zilnice până la probleme majore cum ar fi un divorț, o boală gravă sau moartea neașteptată a unei persoane dragi.

O vorbă din popor spune însă că “Dumnezeu nu îți dă mai mult decât poți duce”. Într-adevăr, aceasta este o lege spirituală descoperită de mult timp de către înțelepciunea populară: greutățile sunt proporționale cu gradul nostru de dezvoltare personală. Dacă nivelul nostru de dezvoltare personală este foarte jos, dificultățile vor fi mici(chiar dacă le vom percepe ca fiind mari pentru că ne lipsesc anumite capacități pentru a trece peste ele), dacă gradul nostru de dezvoltare personală este mai mare, dificultățile pe care le vom avea vor fi mai mari, pentru că numai așa ne putem updata.  Este exact ca într-un joc: fiecare nivel la care ajungi este mai difícil decât precedentul. S privi`m în jurul nostru: oameni extraordinari au greutăți ce par de netrecut sau mari neîmpliniri. De ce?

Putem deduce din aceste observații rolul reglator al dificultăților: acestea stimulează dezvoltarea  caracterului, a întregii personalități, fiind motorul care propulsează umanitatea înainte. Greutățile dezvoltă virtuți ca: răbdarea, umilința, recunostința, perseverența, bucuria, prietenia, moderația.

Extrapolând de la nivelul personal la cel social,  majoritatea invențiilor și descoperirilor științifice au la bază nevoia depășirii unei dificultăți și nu satisfacerea unei plăceri.

Fără dificultăți, am fi asemeni unor legume, ca niște morți în viață,  dezvoltarea laturii noastre profund umane fiind lipsită de utilitate.

Importantă este însă FOLOSIREA ECOLOGICĂ A DIFICULTĂȚILOR, adică:  atunci când suntem într-un moment difícil, să tragem o concluzie din el: ni s-a suspendat abonamentul la telefon pentru că nu am fost  prevăzători să plătim factura la timp, am divorțat pentru că am ignorat nevoile partenerului, ne-am îmbolnăvit pentru că am fumat prea mult, etc. Să ne asigurăm că am învățat ceva din fiecare probă sau dificultate pe care o avem, că aceastea a devenit o treaptă a scării noastre de dezvoltare ca oameni. În caz contrar, dificultatea respectivă va apărea din nou și din nou, cu o și mai mare intensitate până ne va aduce o învățătură. Este o lege naturală, la fel cum este legea gravitației.

Secretul stă in a trata, deci, fiecare obstacol cu încredere și calm. Detașându-ne de conotația negativă a evenimentului, putem să ne bucurăm de beneficiul pe care depășirea acestuia o poate aduce în viața noastră.

Succes!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s